Care for Jazz

Care for Jazz brengt de luisteraars terug naar vervlogen tijden met muziek uit de periode van The Great American Songbook van Cole Porter, Oscar Peterson, Irving Berlin, George Gershwin, Miles Davis en vele anderen. Terug naar de tijd van romantiek en de tijd dat het leven nog vol verwachtingen was. De muziek voert de luisteraars naar plaatsen en belevenissen van vroeger, naar hun herinneringen die daardoor weer tot leven komen. Nadat de laatste noten geklonken hebben, kan het gevoel nog dagenlang blijven hangen. En al heeft iedereen zijn eigen herinneringen, het samen beleven geeft een extra dimensie aan deze liveoptredens.

Care for Jazz – een initiatief van Stichting Muziek in Huis –  heeft een selectie van de beste jazzmusici, die op jaarlijkse audities geselecteerd worden door een panel van vakmusici en zorgprofessionals. Alleen op conservatoria geschoolde jazzmusici kunnen deelnemen. Zorgcentra kunnen een jazzserie, een klassieke serie of een gecombineerde serie met klassiek en jazz afnemen.

Identiteit en kwaliteit

Muziek in Huis heeft in de zorgsector met 13.000 concerten voor meer dan 500.000 luisteraars keer op keer kunnen merken waar het echt om gaat: identiteit en kwaliteit. Het is van groot belang ouderen en zieken aan te spreken op hun (culturele) identiteit. Niet hun ziektebeeld, niet hun ouderdom, maar dat wat ze belangrijk en mooi vinden in hun leven, dát is waar het primair om gaat bij Muziek in Huis. Muziek in Huis spreekt het gezonde deel van iedere luisteraar aan, al houdt de stichting wel rekening – zelfs in belangrijke mate – met de huidige omstandigheden van haar publiek. De kwaliteit van zowel de klassieke concerten als de jazzoptredens  is van cruciaal belang gebleken voor het succes van Muziek in Huis.

Muziek in Huis werkt nauw samen met de locaties. Zo kijken we al bij het kennismakingsgesprek naar een rustige plek en/of een rustig moment op de locatie, opdat de luisteraars straks ongestoord kunnen genieten van de concerten. Samen dragen we zorg voor het succes van de concerten. De stichting kan ook workshops op locatie geven voor alle bij de concerten betrokken personeelsleden binnen een zorgkoepel.

Meer weten? Klik helemaal onderaan deze pagina op de knop ‘Info voor locaties’.

Muziek en het brein

Op het gebied van muziek en het brein zijn veel onderzoeken en publicaties voorhanden. Over het effect van muziek op bijvoorbeeld mensen met dementie zijn diverse boeken verschenen. Het positieve effect van muziek is onomstreden. Optredens in de ouderenzorg zijn echter niet bij voorbaat succesvol. De optredens vereisen een speciale aanpak voor, en inzicht in iedere specifieke doelgroep. Care for Jazz staat garant voor kwaliteit. En Care for Jazz staat, op basis van de jarenlange ervaring en evaluaties van Muziek in Huis, garant voor een programmering die perfect aansluit bij de wensen en behoeften van iedere doelgroep.

Nieuws

'Muziek verbindt en verbroedert. Ik ga volop genieten en ik hoop van harte u ook'. - Noraly Beyer

Noraly Beyer in haar inleiding bij het jubileumconcert met Wayenberg en Oei in Warmond: …. het is prachtig om te zien dat uit verschillende locaties van Marente bewoners en hun begeleiders hier bijeen zijn om dit concert bij te wonen.

'Muziek in Huis geeft kleur aan het leven van kwetsbare ouderen!' - Erica Terpstra

Erica Terpstra: Ik kon mij als kind al, soms zo blij en dankbaar voelen, dat ik er bijna geen raad mee wist. Mijn vader heeft ooit het advies gegeven: “Als je dan zo gelukkig bent, is het minst dat je kunt doen daar iets van door te geven aan een ander”.

www.ericaterpstra.com

'Muziek in Huis, het perfect dubbelsnijdende mes: stimulans en inspiratie over en weer. Prachtig, geweldig en belangrijk.' - Pieter Wispelwey

Over muziek: “Het is als met eten, soms heb je gesmuld en heb je de dag erop weer honger”.

Foto © www.pieterwispelwey.com Tekst: Het Parool

'Graag blijf ik mijn naam verbinden aan Stichting Muziek in Huis.' - Paul Witteman

Bepaalde muziek hoort bij mensen zoals de glimlach of een verbeten trek op hun gezicht. Een melodie kan een herkenningstune van een liefde zijn tussen twee mensen met wie het zonder die muziek niet zover zou zijn gekomen.

Foto: VARA. Tekst: Uitgeverij Balans

Bestuur, directie & medewerkers

Ellister van der Molen

Algemeen bestuurslid
Jazzmusicus

Mooi om voor een doelgroep die niet meer zelf de festivals langs kan hoppen een kwalitatief en gevarieerd muziekaanbod te kunnen bieden.

Ellister van der Molen

Frank Verschoor

Voorzitter
Zorgmanager

Volgens mij is Muziek in Huis één van de weinige echte innovaties in de zorg van de afgelopen decennia. Een aanbod dat de bewoners en medewerkers in onze zorgcentra echt aanspreekt. Daarom zet ik mij graag in voor Muziek in Huis.

Frank Verschoor

Nico de Gier

Oprichter/directeur
Hoboïst

Muziek brengt ons in een andere wereld. Om dat te ervaren, hoef je geen instrument te kunnen spelen of kenner te zijn. En het mooiste is misschien wel dat een mens nooit te oud of te ziek is om van muziek te kunnen genieten!

Nico de Gier

Nienke Stel

Penningmeester
Financieel directeur

Ik ben betrokken bij Muziek in Huis omdat ik graag een steentje wil bijdragen aan twee belangrijke pijlers in onze maatschappij, zorg en cultuur. Op de concerten ervaar ik dat klassieke muziek bij mij, en vele anderen, een gevoelige snaar raakt.

Nienke Stel

Tim van Motman

Operationeel manager
Musicoloog

Bij Muziek in Huis zorg ik voor een goed verloop van het operationele proces: programma’s, persberichten, affiches, communicatie en administratie. Voel me zeer thuis bij de stichting als musicoloog en omdat het goede doel mij aanspreekt.

Tim van Motman

Ginette Snijders

Coördinator concertbegeleiding
Manager performing arts

Concertbegeleider: zorgen voor een optimale uitvoering. Zorg voor musici en medewerkers tehuizen: noden en behoeften op elkaar afstemmen. Feedback met het oog op verbetering uitvoeringen. Vrijwilliger bij SMIH: zinvol en leuk werk!

Ginette Snijders

Huib Ramaer

Algemeen bestuurslid
Musicoloog

Voor mij is kamermuziek onmisbaar. Stel uitgaan is fysiek geen optie? Dan helemaal! Noblesse oblige onze musici aan podia te helpen. Resultaat? Een mediterrane gloed, mensen fleuren er van op! Dankbaar werk, sociale taak.

Huib Ramaer

Lonneke Mertens

Algemeen bestuurslid
Eigenaar Concreet Strategie & Advies

Ouderen en zieken kunnen door MiH blijven genieten van klassieke muziek, uitgevoerd door professionele musici. Ik werd meteen enthousiast toen ik over deze Stichting hoorde en lever als bestuurslid met plezier een bijdrage aan dit mooie initiatief.

Lonneke Mertens