Muziek ‘daar gaat je hart van open’

Zevenhonderd keer per jaar geven zo’n vijftig ensembles rond de dertigduizend ouderen en zieken de kans live te genieten van muziek. Toveren ze onze zorgcentra voor even om tot een concertzaal. En dat doen ze maar wat graag. ‘Op een informele toon breng je iets persoonlijks van wat componisten heeft bewogen’, zegt een musicus. ‘Oh, wat wordt dat gewaardeerd.’ Het geeft musici een voldaan gevoel. ‘Vreugde te zien op de gezichten van de mensen, daar gaat je hart van open’, zegt een zangeres. Dicht bij de mensen zijn, ze kunnen aanraken, contact met ze maken, je verhaal zo vertellen dat je er ‘nog expressiever van wordt’ en de muziek helemaal van ‘under the skin komt’.
Bewoners van de zorgcentra denken weer terug aan avonden in concertzalen. Musici ervaren het gunstige effect op mensen met dementie, zoals bij ‘de dame die nooit meer sprak’. Ineens haakte ze aan bij een melodie van Bach, tot grote verbazing van iedereen die haar kende. De zwijgende dame zong!

Programma’s op maat

Ieder zorgcentrum heeft een eigen identiteit. Elk huis is anders, niet alleen wat betreft de architectuur maar ook wat betreft de bewoners. Daarom maakt Stichting Muziek in Huis altijd een afspraak op locatie voor een uitgebreide kennismaking. Tijdens een eerste gesprek deelt Muziek in Huis de bewonersgroep in op basis van de gemiddelde culturele achtergrond en de gezondheidssituatie van de bewoners. Dit om een verantwoorde keuze te maken in ensembles en programma’s voor een optimale aansluiting met de doelgroep op de locatie.

Componisten

Alle welbekende componisten zoals Mozart, Beethoven, Bach, Vivaldi, Gounod, Saint-Saëns en Dvořák staan uiteraard op onze programma’s, maar ook zeer veel mooie muziek van voor velen volstrekt onbekende componisten. Muziek van maar liefst 336 componisten is door de musici van Muziek in Huis de afgelopen jaren uitgevoerd. Van de oudste componisten als Guillaume de Machault (1300-1377) tot en met de allerjongste in onze lijst: de in 1996 geboren componist Shombit Kumar Podder. Uitgangspunt bij de muziekkeuze is altijd wat voor effect de muziek op de luisteraars heeft en of dit effect wenselijk is.

Voorwaarden voor succesvolle concerten

Muzikale en technische kwaliteiten van de musici zijn voorwaarden voor succesvolle concerten, samen met de presentatie èn de programmering die goed moeten aansluiten bij de wensen en het niveau van het publiek. Bij de programmering gaat het niet alleen om de repertoirekeuze, wat als ‘licht’ en ‘zwaar’ ervaren wordt, maar ook om de concentratiespanne van het publiek en de maximale lengte van de programmaonderdelen. Een goede balans tussen herkenbaarheid (ontspanning) en prikkelende of educatieve aspecten (spanning) is ook belangrijk. Want net als een goede maaltijd heeft een concert een voorgerecht, een of meerdere tussengerechten en een hoofd- en nagerecht.

Bekijk hier onze klassieke ensembles

Ga hier naar de concertagenda met klassieke concerten

Enkele video’s