In 2024 viert Stichting Muziek in Huis haar 25-jarig bestaan met de introductie van een nieuw sociaal-cultureel initiatief, waarbij verbinding en duurzaamheid centraal staan. En muziek uiteraard
Wat kunt u verwachten?
Er komen wekelijkse bijeenkomsten met een vaste groep deelnemers en een kringleider, die een interactief gesprek leidt over een bepaald muzikaal thema. De kringleider speelt ook live muziekfragmenten. Voor en na de concertlezingen is er ruimte voor persoonlijk contact (bijvoorbeeld met koffie voor, en lunch na).
Onderstaand vindt u een overzicht van de thema’s van de verschillende kringleiders. Een compacte omschrijving per kringleider vindt u hier.
● Tataarse klassieke muziek – Muziekvriendenkring Rotterdam
● De schilders in geluid – Muziekvriendenkring Rotterdam
● Geschiedenis van de jazz; gesprekken met steeds wisselende stukken of songs als uitgangspunt – Muziekvriendenkring Hoorn
● De magie van het slagwerk in de klassieke muziek – Muziekvriendenkring Haarlem
● De geschiedenis van de jazz oftewel: waarom swingt het zo? – Muziekvriendenkring Haarlem
● Accordeon, volks- en dansmuziek – Muziekvriendenkring Den Haag
● Harpreuzen en het geheim van de pedalen – Muziekvriendenkring Amsterdam
● De kleurrijke wereld van de oude muziek – Muziekvriendenkring Utrecht
Tataarse klassieke muziek – Muziekvriendenkring Rotterdam
Pianiste Aliya Iskhakova is een groot promotor voor de muziek uit haar geboorteland: Tatarije.
Iedereen kent Russische componisten als Tsjaikovski en Rachmaninoff. Maar slechts weinigen kennen de componisten die weliswaar in Rusland wonen, maar een andere cultuur vertegenwoordigen.
Tataren zijn de op een na grootste natie die in Rusland woont. Hun cultuur heeft geen Slavische maar Turkse en Aziatische wortels. Mensen die voor het eerst Tataarse muziek horen, zeggen vaak dat het een beetje op Chinees lijkt. Binnen 5 sessies legt Aliya het verschil uit tussen Europese en Tataarse muziek. We bespreken de geschiedenis van traditionele en professionele Tataarse muziek, de eerste Tataarse componisten en hun opvolgers. En uiteraard speelt ze daarbij ook op de piano.
1 sessie: Traditioneel en professioneel Tataarse muziek, eerste professionele componisten – Salikh Saydashev en Sara Sadykova
2 sessie: Eerste Tataarse ballet Shurale
3 sessie: Nazib Zhiganov
4 sessie: ‘Tataarse Chopin’ Rustem Yakhin
5 sessie: Jonge talenten (Ilyas Kamal en Milyausha Khairullina)
De schilders in geluid – Muziekvriendenkring Rotterdam
Aliya Iskhakova zal ook nog een heel ander onderwerp behandelen: muziek en beeldende kunst. Muziek en beeldende kunst zijn sterk aan elkaar verwant. Aristoteles schreef al dat kleuren, in termen van schoonheid en harmonie, kunnen correleren met muzikale harmonieën. Muziek kan bij de luisteraar levendige visuele voorstellingen oproepen, waardoor componisten “muzikale beelden” kunnen creëren.
Al in de baroktijd probeerden componisten een duidelijk beeld van hun muziek te scheppen door hun stukken een naam te geven. Deze methode helpt luisteraars om kleurrijke afbeeldingen en theatrale scènes achter de melodie, harmonie en ritme te zien. Later brachten componisten muziek en schilderkunst nog verder samen. Zij experimenteerden met timbres en creërden een nieuwe, wonderschone klankwereld met behulp van tijdelijke soundscapes.
1 sessie: J. F. Rameau, F. Couperin
2 sessie: R. Schumann – Waldeszenen en Carnaval
3 sessie: F. Liszt – Annes de perelinage
4 sessie: P. Tchaikovsky – De seizoenen, M. Mussorgsky – De schilderijen van een tentoonstelling
5 sessie: C. Debussy – Estampes en Preludes
Geschiedenis van de jazz; gesprekken met steeds wisselende stukken of songs als uitgangspunt – Muziekvriendenkring Hoorn
Berend van den Berg verzorgt in Hoorn en omgeving voor de Muziekvriendenkring sessies waarin heel veel thema’s en onderwerpen kunnen langskomen, die min of meer associatief gelinkt kunnen worden aan één of meer composities en songs naar keuze. Er kan dan langer worden stilgestaan bij de onderwerpen, die de groepsleden belangrijk vinden.
Denk aan onderwerpen als composities, geschiedenis, uitvoerenden, muziektheorie, improvisatie, instrumentale composities, songs, vers. Maar ook aan genre, klassiek, jazz, populair, kerkmuziek, gospel, soul, wereldmuziek, folk blues, boogie woogie, dance, muziektheater, opera, musical, film, popindustrie, televisie. En uiteraard sfeer, gevoel, ervaring, verhaal, liefde en doel.
De magie van het slagwerk in de klassieke muziek – Muziekvriendenkring Haarlem
Gunnar Graafmans verzorgt In Haarlem e.o. mooie lezingen over de rol van het slagwerk in de klassieke muziek. Dit gelardeerd met mooie muziekfragmenten en natuurlijk gepresenteerd met meegebrachte slaginstrumenten.
Denk hier bijvoorbeeld aan de functie van de pauken in de symfonieën van Beethoven en Mahler. De rol van het melodisch slagwerk zoals bijvoorbeeld het klokkenspel, de xylofoon en de vibrafoon. In stukken als Het Carnaval der Dieren van Camille Saint Saëns.
En natuurlijk de magie van de klankkleuren van de ongestemde slaginstrumenten: de tamboerijn (in Scheherazade van Rimsky-Korsakov) castagnetten (España Cañí) de kleine trom (Bolero van Ravel) en de bekkens en de triangel in de Mahler symfonieën, de Latijns-Amerikaanse percussie in the West Side story. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Ik kan voor jullie naar gelang jullie dat wensen een serie samenstellen van een aantal weken waarbij elke week een andere groep instrumenten centraal staan. Het geheel wordt elke week op een prettige manier gepresenteerd en toegelicht met interessante feiten en leuke anekdotes. Alle instrumenten worden muzikaal live gedemonstreerd en, door middel van fragmenten gespeeld met de begeleiding van een orkest band. Na afloop van de lezing heeft de luisteraar de magie van het slagwerk ervaren.
De geschiedenis van de jazz oftewel: waarom swingt het zo? – Muziekvriendenkring Haarlem
Afgelopen jaren heeft Gunnar Graafmans verschillende lezingen en presentaties gegeven over de geschiedenis van de jazzmuziek. Dit ook met de muzikale ondersteuning van o.a. de vibrafoon. Dit typische instrument dat zo herkenbaar is in de jazzmuziek.
Voor de muziek vriendenkring kan ik een serie lezingen verzorgen over de geschiedenis van de jazz, waarbij de swing centraal staat. Met behulp van een klein drumstel, de vibrafoon, een loopstation en de piano, maak ik zingend en spelend met het publiek en muzikale tijd reis door de wereld van de jazz.
We maken kennis met de grootheden van de jazz van Louis Armstrong tot Duke Ellington van de Ramblers tot Miles Davis. En natuurlijk komt de Nederlandse jazz ook aan bod van The Dutch Swing College Band tot Pim Jacobs. Met behulp van mijn instrumenten en audio fragmenten demonstreer ik hoe de instrumenten van marsmuziek en de blues in een muzikale-smeltkroes tot de eerste vroege jazz werd gevormd. Ik laat spelenderwijs horen en zien hoe swing ontstaat, en waarom dat de basis is voor de zogenaamde dancing feel. Oftewel waarom je zin krijgt om mee te dansen op de muziek! In de loop van deze lezing zou het mij niet verbazen, als sommige mensen in het publiek zin krijgen om mee te dansen of zachtjes op de stoel mee te wiegen op het ritme van de muziek. En er zijn ongetwijfeld luisteraars voor wie het liedje “de Ramblers gaan naar Artis” een feest van herkenning is!
Accordeon, volks- en dansmuziek – Muziekvriendenkring Den Haag
In vier bijeenkomsten vertelt Jorina van Bergen over de accordeon en volks- en dansmuziek.
1. sessie: de begeleidende rol (en speeltechniek van) de accordeon in de volksmuziek,
2. sessie: de wals (de Musette) uit Frankrijk, Nederland, Antillen (Amorocito) en Schotland (the Scottish slow). En wie kent niet de Second waltz van Shostakovich?!
3. sessie: volksmuziek uit Nederland, maar ook uit bijv. Frankrijk (La Motagne/het Dorp), Macedonië (Makedonsko devojce), Bulgarije (Rusi kosi), Oekraïne (Misjats na nebi), Griekenland (Peras tous pera kambos) en Klezmer (Di grine Kusine)
4. sessie: de vele soorten dansen, zoals die uit Nederland (bijvoorbeeld de Horlepiep), Elzas/Frankrijk (Branle gai Alsacien), Italië (De Tarantella), Albanië (Gorace of Valle Kosovare), Bulgarije (Gankino oro of Kulsko oro), Servië (Cica Obrenovo kolo) en Roemenië (Alunelul of Hora Veche). Uiteraard wordt er gespeeld en wellicht ook gedanst.
Harpreuzen en het geheim van de pedalen – Muziekvriendenkring Amsterdam
In het nieuwe seizoen zal Majsa Koperberg sessies voor De Muziekvriendenkring in Amsterdam voor haar rekening nemen, waarbij haar instrument, de harp, centraal staat. Titel is ‘Harpreuzen’ en diverse grote harpcomponisten, zoals Marcel Tournier, Carlos Salzeda, Turlough O’Carolan, John Thomas, Alphonse Hasselmans en Henriette Renié zullen de revue passeren. En uiteraard zal hun muziek klinken. Weet u trouwens dat harpisten met handen en voeten spelen? En dat dat voetenwerk een enorme vaardigheid vereist en zeer belangrijk is?
De kleurrijke wereld van de oude muziek – Muziekvriendenkring Utrecht
Klavecinist Tim Veldman neemt u in 15 sessies mee in de kleurrijke wereld van de oude muziek.
1 sessie: Barokdansen
2 sessie: Basso continuo
3 sessie: Engelse muziek
4 sessie: De oorsprong van de opera
5 sessie: Passacaille en chaconne
6 sessie: Divisions
7 sessie: William Byrd
8 sessie: Muzieknotatie door de eeuwen heen
9 sessie: Passionen
10 sessie: Programmatische muziek-1
11 sessie: Programmatische muziek-2
12 sessie: Gregoriaans
13 sessie: Engels nachtegaaltje en Pavana Lachrymae
14 sessie: Est-ce Mars en Onder de Linde groene
15 sessie: Canons, caccia’s en catches
Lees meer over de muziekvriendenkring of onze kringleiders.
Is uw belangstelling gewekt? Laat het ons weten via ons contactformulier. We houden u dan met plezier op de hoogte en laten u weten wanneer inschrijven mogelijk is.